Friday, April 15, 2011

okay . mlam ne dah tau nak masak apa . jom ! saya kongsi resipi saia . ;)


aaaahh . malam ne . inilah saya nak try masaakk ! s
saia cuma mau berkongsi jer resipi sayaa .
JOM JOM JOM !

Bahan:
  1. 500 gram udang windu
  2. 1 sdm minyak goreng
  3. 3 lembar daun jeruk
  4. 2 lembar daun salam
  5. 1 batang serai, memarkan
  6. 750 ml santan sedang
Haluskan:
  1. 12 buah cabai merah
  2. 6 butir bawang merah
  3. 4 siung bawang putih
  4. ½ sdt terasi, bakar
  5. ½ sdt gula pasir
  6. 1½ sdt garam
  7. 3 cm jahe
  8. ½ sdt kelabet

Cara menciptakan cara membuat Masakan Kari Udang:
  1. Kupas udang, sisakan ekornya, sayat punggungnya & bersihkan. Sisihkan.
  2. Tumis bumbu Yangg telah dihaluskan harum tambahkan daun jeruk & daun salam, aduk rata.
  3. Masukkan udang ke dalam tumisan bumbu, aduk rata udang berubah warna. Tuang santan, masak udang matang & bumbu meresap. Angkat.
senang kaann ? suda pun siaaap . selamat berseleraa ~ hehe

No comments:

Post a Comment